Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego),
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 30 ml mleka,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cebulę ścieramy na drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez całą noc. Następnie ścinamy na plasterki i smażymy na patelni. Składniki na dip:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki mieszamy.
Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.