Zupa krem z kalafiora

You are currently viewing Zupa krem z kalafiora
edf

Składniki:

  • pół kalafiora,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek śmietany 30%,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • sezam bądź kminek lub np. mielone orzechy do udekorowania zupy.

Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż wszystko ładnie się zarumieni. Podlewamy bulionem, dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy gałkę, imbir, pieprz i sól, gotujemy na wolnym ogniu. Gdy kalafior zmięknie, dodajemy śmietankę i blendujemy. Posypujemy ziarenkami.