Składniki:
- pół kalafiora,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta imbiru,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 łyżek śmietany 30%,
- 500 ml bulionu,
- 2 łyżki masła,
- sezam bądź kminek lub np. mielone orzechy do udekorowania zupy.
Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż wszystko ładnie się zarumieni. Podlewamy bulionem, dodajemy różyczki kalafiora, wsypujemy gałkę, imbir, pieprz i sól, gotujemy na wolnym ogniu. Gdy kalafior zmięknie, dodajemy śmietankę i blendujemy. Posypujemy ziarenkami.