Składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka,
- około 100 g mixu sałat,
- 1 krążek sera camembert,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry.
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać z łyżką oleju. Mięso umyć i pokroić w paseczki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej marynaty. Na patelni rozgrzać pozostały olej, dodać kurczaka i smażyć przez około 5 minut. Suchą patelnię wstawić na ogień, lekko podgrzać i wysypać na nią sezam. Uprażyć. Do przygotowanego sezamu przekładamy usmażonego kurczaka i dobrze mieszamy. Ser kroimy na małe trójkąty i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. Teraz myjemy i osuszamy sałatę, przekładamy ją na półmisek, dodajemy kurczaka, ser i posypujemy suszoną żurawiną.
Czas na sos. Oliwę, miód i ocet przelać do małego słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić słoik i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać tak przygotowanym sosem.