Składniki:
500 g fileta z piersi kurczaka,
przyprawa gyros,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
1 szklanka mąki,
2 jajka,
200 g płatków kukurydzianych.
Farsz:
4 ogórki korniszony,
150 g sera żółtego,
2 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić gyrosem, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Każdy kotlet panierować kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Teraz czas na farsz. Ogórki oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek wyłożyć farsz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.