Chruściki na wodzie mineralnej
Składniki:
3 szklanki mąki,
3 łyżki czystej wódki,
3 szklanki wody mineralnej (gazowanej),
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
1 łyżka śmietany 18%.
Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski i zrób wgłębienie. Wlej śmietanę, wodę mineralną, wódkę, sól, cukier i dobrze wymieszaj.
Blat posyp mąką i dobrze zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut, po tym czasie ponownie zagnieć ciasto. Podziel ciasto na pięć części, każdą rozwałkuj na grubość około 1 mm. Każdy placek zwiń w rulon. Ostrym nożem pokrój pod kątem 45 stopni na kawałki o grubości 2 cm. Smaż chrusty na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Otworzą się delikatnie i ułożą warstwami.
Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.