Ciasto a’la delicje

You are currently viewing Ciasto a’la delicje

Na spód dajemy jasny biszkopt (u mnie gotowy).
Składniki

Warstwa pomarańczowa:
2 pomarańcze,
ok. 100 g galaretki pomarańczowej.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zblendować. Galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml wody. Dodać sok pomarańczowy i mus z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Odstawić, aby galaretka lekko stężała.

Mus czekoladowy:

7 g żelatyny,
1/3 szklanki wody,
170 g gorzkiej czekolady,
350 ml śmietany kremówki 30 %
20 g cukru.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę też rozpuścić. Ubić zimną śmietanę z cukrem. Do czekolady dodać żelatynę i wymieszać. Następnie delikatnie mieszając, połączyć wszystko ze śmietaną.
Biszkopt ułożyć w tortownicy, na niego wyłożyć tężejącą żelkę pomarańczową. Wyrównać i wstawić na 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Na wierzch wylewamy mus czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.