Składniki:
- 2 kg schabu,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1/2 łyżki tymianku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżki wędzonej papryki,
- 1 kg cebuli,
- 1 kg pieczarek,
- 12 łyżek oleju.
Wykonanie:
Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Sól i pozostałe przyprawy wymieszać z 8 łyżkami oleju. Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża, a miejsca nacięć wypełnić plasterkami czosnku. Następnie mięso dobrze natrzeć przygotowaną marynatą. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do rękawa, w którym będziemy je piec, włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec przez około 2 godziny.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w półtalarki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem, przykryć i dusić. Kiedy cebula zmięknie, dodać pieczarki i smażyć dalej, aż odparuje woda, a pieczarki się usmażą. Na koniec dodajemy schab pokrojony w plastry. Mieszamy i zjadamy, mam nadzieję, że z wielkim apetytem…