POLĘDWICZKI W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM

You are currently viewing POLĘDWICZKI W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej,
2 łyżki masła,
1 cebula,
5 ząbków czosnku,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki musztardy francuskiej,
1 płaska łyżka musztardy delikatesowej,
3 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek śmietany 30 %,
100 ml bulionu,
po łyżeczce oregano, tymianku i białego pieprzu.

Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Następnie posypujemy białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 10 minut na średniej mocy palnika. Teraz na patelnię dajemy 2 łyżki masła i dodajemy polędwiczki. Smażymy je po 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane mięso przekładamy na patelnię z cebulę i czosnkiem, dodajemy obie musztardy i sos sojowy. Dodajemy tymianek i oregano. Na koniec wlewamy bulion oraz kremówkę. Całość mieszamy. Po około 5 minutach duszenia poledwiczki będą gotowe. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, można dodać 2 łyżki mąki, roztrzepanej w niewielkiej ilości wody.