Ciasto Kinder Bueno

You are currently viewing Ciasto Kinder Bueno

250 g herbatników kakaowych,
160 g orzechów laskowych,
2 tabliczki białej czekolady,
300 ml śmietanki 30 %,
500 g sera mascarpone,
2 tabliczki mlecznej czekolady,
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy herbatniki. Orzechy blendujemy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany przekładamy mascarpone i wcześniej zblendowane orzechy. Wszystko razem miksujemy przez chwilę.
Masę przekładamy na herbatniki, a na nią układamy kolejną warstwę ciastek. Całość polewamy czekoladą mleczną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy z niej szlaczki na polewie z czekolady mlecznej. Wszystko wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Do czekolady mlecznej możemy dodać łyżeczkę masła, wtedy polewa będzie bardzo chrupiąca. Jeżeli użyjemy masła, proponuję ciasto pokroić jeszcze przed zastygnięciem.