SKŁADNIKI:
- 800 g jogurtu greckiego,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 60 g budyniu waniliowego,
- 1/2 szklaniki oleju,
- 1/2 paczki biszkoptów.
Karmel:
- 200 g białego cukru,
- 85 g masła,
- 120 ml śmietany kremówki,
- 3/4 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Karmel: cukier wsyp do rondelka o grubym dnie, tak, aby równomiernie je pokryć. Włącz średni ogień i czekaj aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj, tylko delikatnie wstrząśnij. Uważaj, żeby cukier się nie przypalił. Następnie dodaj pokrojone masło i energicznie mieszaj trzepaczką do połączenia się z cukrem. Ostrożnie dodaj śmietanę i ponownie zamieszaj. Gotowy karmel dopraw solą i przelej do słoika. Przechowuj w lodówce, aż zgęstnieje. Jeżeli nie zużyjesz całości do ciasta, możesz spokojnie trzymać go w lodówce przez 2 tygodnie. Świetnie nadaje się do lodów i innych deserów.
Ciasto: Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru na puszystą masę, dodaj jogurt, olej i budyń w proszku. Zmiksuj na niskich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę z drugą połową szklanki cukru. Dodaj do masy jogurtowej i delikatnie zamieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż biszkoptami. Na nie wylej masę jogurtową i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50- 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw tortownicę w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzone ciasto obficie polej karmelem. Można udekorować ptasim mleczkiem. Ciasto przechowuj w lodówce.