Aromatyczny kurczak w kremowym sosie

You are currently viewing Aromatyczny kurczak w kremowym sosie

300 g piersi z kurczaka,
ząbek czosnku,
1 szalotka,
70 ml kwaśnej śmietany,
2 łyżki passaty pomidorowej,
70 ml bulionu,
masło do smażenia,
przyprawy; po szczypcie: mielone goździki, kardamon, kolendra,ziele angielkskie, kumin, kurkuma, platki chilli, sól,
łyżeczka startego imbiru,
20 g mielonych migdałów,
sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajmy mieszankę przypraw i chwile smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy dokładnie. Zpo usmażeniu zalewamy bulionem i śmietaną, dodajemy passatę i sok z cytryny. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały.
Podajemy z ryżem.

Smaccznego!