Ciasto ala Rafaello
Składniki:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
500 ml śmietany 30% ,
2 śnieżki na wodę,
2 tabliczki białej czekolady,
200 g wiórków kokosowych,
sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym zółtku. Na koniec łyżką mieszamy przesiane mąki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 45 minut.
Masa kokosowa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżki (sam proszek), oraz letnie, rozpuszczone białe czekolady, cały czas miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Przestudzony biszkopt nawilżamy sokiem z cytryny, pomieszanym z 2 łyżkami wody i łyżeczką cukru. Na tak przygotowany biszkopt wylewamy masę kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na 2h.